Orthodontie (Beugelbehandeling)

Een beugel is nog om tanden die scheef staan weer recht te zetten. Dit is belangrijk voor een mooie lach, maar ook voor je mondgezondheid. Door een beugelbehandeling staan je tanden en kiezen weer recht, zodat je je tanden beter kunt poetsen. Als resultaat: een fris, gaaf en bovendien gezond gebit!

De orthodontie behandeling

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembeugels, beugels die je tanden en kiezen rechtzetten en beugels die de groei van je kaak beinvloeden. Welke beugel je nodig hebt, ligt aan je gebit. Hoelang je een beugel moet dragen, hangt ook af van jou gebit. Eerst is je gebit waarschijnlijk gevoelig. Als je beugel tijdens een controlebezoek is bijgesteld, kun je daarna ook weer even last hebben. De pijn neemt na een paar dagen vanzelf weer af.

De stappen van een orthodontiebehandeling

Een beugelbehandeling bij de orthodontist bestaat uit de volgende stappen:

  • kennismakingsbezoek
  • onderzoek van de mond en het maken van foto’s
  • bespreken van het behandelplan
  • de beugel wordt geplaatst
  • controles

Orthodontie controles

Als je een beugel krijgt, moet je regelmatig op controle komen bij de orthodontist. De orthodontist kijkt of je beugel bijgesteld moet worden, dit is meestal een keer per maand en duurt een half uur. Heb je vragen over de verzorging van je beugel, over poetsen of hoelang je de beugel nog moet dragen? Dan kun je deze tijdens de controle stellen.

Verzorging van de beugel

Wanneer je net een beugel hebt, is het gebit nog erg gevoelig. Het kan dan lastig zijn om harde voedingsmiddelen te eten als appels, stokbrood en noten. Ook taaie of kleverige voedingsmiddelen kunnen complicaties met zich meebrengen. Wees ook voorzichtig met frisdrank en snoep dat veel suikers bevat. Deze suikers kunnen namelijk tandplak veroorzaken, dat met een beugel moeilijker weg te poetsen is.

Het is daarnaast erg belangrijk om het gebit goed te verzorgen. Door de beugel kan tandplak en kunnen etensresten achterblijven op het gebit, waardoor gaatjes ontstaan. Poets de tanden en beugel daarom goed. Zorg ervoor dat er geen etensresten achterblijven tussen de beugel en tanden. Lukt het niet met een tandenborstel? Dan kan een rager ook uitkomst bieden.