Behandelingen

Wat is een blokjesbeugel?

Een blokjesbeugel wordt ook wel slotjesbeugel genoemd. Het is een niet-uitneembare beugel met ‘plaatjes’ die vastzitten op de tanden

Kan ik alles doen met een blokjesbeugel?

Door hard, kleverig en taai voedsel kan de beugel stukgaan. Snij bijvoorbeeld appels in kleine stukjes. Vermijd toffees, kauwgom, noten en dropjes. Bijt niet op pennen. In de wachtkamer liggen diverse folders met meer informatie over beugels. 

Bekijk ook de website van het Ivoren Kruis voor meer informatie over beugels.

Ben ik verzekerd?

Bezoek www.vergelijkmondzorg.nl voor meer informatie over uw verzekering. Of neem met onze praktijk contact op.

Wat moet ik doen als mijn beugel gebroken is?

Reparaties aan de brackets (slotjes) en retentiespalken nemen extra behandeltijd in beslag. Bel altijd de praktijk als er slotjes en bandjes los zitten of een draad is gebroken (ook al staat er voor diezelfde dag een afspraak!). Wij reserveren dan extra tijd of maken een andere afspraak. Tijdens gewone controles is er geen tijd voor onverwachte reparaties.
Tijdens vakanties kan een uitstekend draadje van een vaste beugel eventueel met een kniptangetje (nagelknippertje of iets dergelijks) worden weggeknipt. Uitneembare beugels kunt u bij problemen uitlaten.

Wat moet ik doen bij spoed?

Er zijn een aantal tips en oplossingen voor spoedgevallen. Deze zijn alleen niet altijd even makkelijk om zelf uit te voeren. Neem daarom altijd contact op met de praktijk. Als we gesloten zijn, bijvoorbeeld vanwege vakantie, volg dan de instructies op van het antwoordapparaat.

Is er een verwijsbrief nodig om een orthodontische behandeling te krijgen?

Nee dit is niet nodig. U kunt ons bellen, mailen of naar de praktijk komen om een afspraak te maken. Wij zijn van dinsdag tot en met vrijdag geopend.

Is een implantaat een oplossing?

Een implantaat kan een oplossing zijn bij grote afstanden tussen de tanden of bij ontbrekende tanden. Om implantaten te krijgen is het noodzakelijk dat de kaken zijn volgroeid. Daarom zijn implantaten in principe geen optie voor kinderen en pubers.

Er wordt goed gecontroleerd of het lichaam nog groeit voordat een implantaat geplaatst kan worden.

Implantaten plaatsen we niet bij ons in de praktijk. Hiervoor verwijzen we u door naar een tandarts (implantoloog) of een kaakchirurg.

Er zijn consulten en er wordt intensief samengewerkt tussen de chirurg (implantoloog) en de orthodontist. Zo verloopt de behandeling goed en krijg je optimale resultaten.

Ik heb een baan en ik kan niet elke maand werk missen. Kan ik buiten kantoortijden een afspraak maken?

Wij zijn open op sommige avonden en op zaterdag! Kijk naar de openingstijden voor meer informatie.

Kan ik hulp krijgen bij een spreekbeurt over beugels en orthodontie?

Natuurlijk! Maak een afspraak met de balieassistente voor meer informatie.

Ik hoor dat duimzuigen slecht is voor je tanden. Wat kan ik eraan doen om te voorkomen dat mijn kind op zijn/haar duim zuigt?

Duimzuigen is inderdaad slecht voor je tanden. Hier zijn wat tips hoe je duimzuigen moet verhelpen:

  • Beloon je kind en moedig je kind aan door middel van o.a. een knuffel of compliment om hen te laten besluiten de gewoonte te stoppen.
  • Voortgang aangeven op een kalender. Geef elke dag of week dat het kind niet op z’n duim of vinger zuigt aan. Geef een cadeautje, bijv. een uitje of speelgoed, als beloning.
  • Moedig een goede band met bijv. een speciaal stuk speelgoed aan.
  • Herinner je kind eraan dat ze niet op hun vinger moeten zuigen d.m.v. slecht smakende nagellak op de vinger of duim, of door een pleister op de duim te doen als het bedtijd is.
  • Zorg voor afleiding, bijv. speelgoed op een autorit.

Afwijking van tanden en de kaak

Een beugel zorgt niet alleen voor rechte tanden. Ook de verhouding van de boven- en de onderkaak kan met een beugel worden verbeterd. Er is een klassenindeling voor de verhouding tussen de onder- en bovenkaak.

Afwijkingen in het gebit en de positie van de tanden kunnen tandvleesziekten, gaatjes, pijn en problemen met kauwen veroorzaken. Een orthodontist pakt deze problemen aan. Daarnaast zorgt een mooi recht gebit vaak voor een beter zelfbeeld. Dit komt de communicatie met anderen meestal ten goede

Heeft u een vraag over een behandeling

    Wij beantwoorden u vraag graag! Vul hieronder u vraag in.